Sitemap | Contact 
HOME   |  Aanbiedingen   |  Vloeren, badkamers & keukens   |  Tips   |  Bedrijfsinformatie
Tips
Advieshoek
 » Diversen
 » Pastalijm
 » Poederlijm
 » Voegmiddel
Onderhoud
 » Onderhoudtips
 » Tegelvloeren
Voerverwarming
 » Bypass
 » Optimizer
 » Voordelen
Agenda
01-02-2014 - aktie

 Laatste nieuws De tegelshowroom is per 01-10-2015 overgedragen aan een nieuwe eigenaar.

Voor het nabestellen van tegels kunt u nog steeds bij ons terecht; bel dan 06-53777213.

Met vriendelijke groet,

Hans Vermin.


 

Tegelvloeren

Onderhoud van tegelvloeren
Als verkoper van tegels lopen wij regelmatig tegen allerlei reinigings-en onderhoudsproblemen aan van vooral vloeren. Deze onderhoudsvraagstukken blijken doorgaans terug te voeren te zijn op dezelfde oorzaken.

H. Vermin tegel- en plavuizenstudio Om te beginnen realiseert men zich vaak onvoldoende wàt de specifieke eigenschappen van iedere individuele tegel zijn. In de huidige moderne vloertegelcollecties bevindt zich namelijk een keur aan materialensoorten waarvan elk zo hun eigen onderhoud vergt. Consumenten kiezen vooral op basis van kleur, uitstraling en smaak (mooi/lelijk), maar daarbij zouden óók de technische aspecten méér onder de aandacht komen. We zien echter dat daaraan bij de aankoop van de tegels nog wel eens aan voorbij wordt gegaan. Het komt zelfs regelmatig dat een tegel gewoonweg niet te onderhouden is omdat hij nog nooit 100% schoon is geweest!
Elke vloer dient namelijk na verwerking eerst een grondige opleveringsschoonmaak te krijgen. Immers, bij het leggen en voegen worden tegels zwaar verontreinigd met allerhande materialen: bouwvuil, modder, lijm of cement, voegmortel enzovoort. Deze verontreinigingen dienen eerst grondig verwijderd te worden en dat houdt meer in dan een simpele dweilbeurt. Hardnekkige cementsluiers zorgen er namelijk voor dat een vloer nooit zijn optimale staat bereikt en dat in een later stadium nieuw vuil zich zelfs extra gaat hechten aan het oude (nooit goed verwijderde) vuil. De oude, eerste sluier functioneert dan als hechtlaag waarna het van kwaad tot erger wordt. Het ècht goed verwijderen van de cementsluier is dan ook een zeer nauwkeurig en arbeidsintensief klusje waarvoor ook het juiste materiaal noodzakelijk is (o.a. cementsluierverwijderaar).

En dan het dagelijks onderhoud: belangrijk is hier de juiste middelen in de juiste op de juiste wijze te gebruiken. Om met dit laatste te beginnen: dweilen blijkt in de praktijk niet meer dan het herverdelen van vuil te zijn, omdat het vervuilde water niet ècht weggenomen wordt. Daardoor blijft veel van het vuil op de tegel aanwezig, alleen is dat vuil na het dweilen wat egaler verdeeld. De vloer lijkt dan kortstondig schoner. Het losgeweekte vuil dient echter òpgenomen te worden, door de dweil of de mop steeds weer uit te spoelen en daarna weer 100% schoon dweilwater op de vloer te brengen.

Overdosering is daarna overigens de meest voorkomende oorzaak van vuile vloeren. De doorgaans te ruim toegevoegde zeep vormt in veel gevallen een tè kleverige film op de tegel die vervolgens steeds verder aangroeit en ook weer vuil aantrekt en vasthoudt. Ook hier gaat het dan van kwaad tot erger. Bedenk dat slechts een geringe dosering vaak al voldoende is. Onontbeerlijk is daarbij het gebruik van de juiste reinigingsmiddelen. Hiervoor bestaat een breed en goed assortiment aan reinigingsproducten. Belangrijk is vooral het geschikte product te adviseren dat afgestemd is op de specifieke tegel. Eén ding is echter zeker: groene zeep is dat niet!

Vaak wordt gevraagd of er iets te doen is aan vuile en vieze voegen?
U zou het kunnen proberen met bleekwater verdunt met water. Sproei dit op de voegen en laat het even inweken en trekken. Daarna behandelen met een kwastje met waterglas (verkrijgbaar bij drogist en/of verfwinkel). Mocht dit niet lukken dan blijft er niets anders over dan de voegen te verwijderen en opnieuw in te voegen. Maar om dit te doen moet je de voegen eerst verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met een Multimaster van Fein (te huur) met diamantschijfje. Dit is een soort haakse slijptol die niet draait maar met hoge toeren wankelt en bijna geen stof veroorzaakt.